Το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» (Εκδόσεις BELL) της Χάρπερ Λι είναι ένα εμβληματικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια».

Η παραπάνω ατάκα είναι η προτροπή του δικηγόρου Άττικους Φίντς προς τα παιδιά του, όπου το «κοτσύφι» της εν λόγω ιστορίας είναι ένας νεαρός μαύρος που κατηγορείται για βιασμό στο Μέικομπ, της πολιτείας της Αλαμπάμα, το 1935.

Στην μικρή πόλη, όπου ζει ο Φιντς με τα δύο του παιδιά, οι φυλετικές ανισότητες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Ο Φιντς αναλαμβάνει την υπεράσπιση του νεαρού νέγρου, υπόθεση εκ πρώτης όψεως ξεκάθαρης υπέρ του κατηγορούμενου, όμως η προκατάληψη και ο συντηρητισμός υπερβαίνουν της αλήθειας.

Μέσα από τα μάτια της μικρής Σκάουτ και του έφηβου Τζεμ, παιδιών του Άττικους, παρακολουθούμε, με χιούμορ και συγκίνηση, τις έντονες φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις του Αμερικανικού Νότου της δεκαετίας του ’30. Μπορεί η «παιδική» αφήγηση να προσδίδει ανεμελιά, αλλά τελικά το όλο έργο αποτελεί μια καυστική κριτική της Λι στη συντηρητική Αμερική, σε μια κοινωνία όπου ο κανιβαλισμός και η βία «κρύβονται» έντεχνα πίσω από την επίπλαστη ηρεμία των μικρών κοινοτήτων.

Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1960 όταν μάλιστα ακόμη οι φυλετικές διακρίσεις δεν είχαν ποινικοποιηθεί παντού στις ΗΠΑ και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη γενέτειρα της συγγραφέως.

Το 1962 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ που πήρε, μάλιστα, το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.

Η Χάρπερ Λι (Harper Lee) το 1961

Σχόλια