Για τον Jo Nesbo, τον μεγάλο κύριο της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, οι συστάσεις είναι περιττές. Είναι ο συγγραφέας των εκατομμυρίων πωλήσεων σε 40 και παραπάνω χώρες, ο άνθρωπος που έβαλε τον περιβόητο και αντισυμβατικό επιθεωρητή Χάρι Χόλε σε κάθε σπίτι.

Κι όμως… Στην άτυπη διλογία του που αποτελείται από το «Αίμα στο χιόνι» και «Περισσότερο αίμα» ο Χόλε είναι απών. Ο Νέσμπο δημιουργεί έναν καινούριο αντιήρωα, τον δυσλεκτικό(!) Ούλαφ Γιόχανσεν που αν και πληρωμένος εκτελεστής, του αρέσει να διαβάζει βιβλία και ν’ ακούει ιστορίες.

«Αίμα στο χιόνι», ένα ματωμένο love story

Στο πρώτο βιβλίο, ο Γιόχανσεν, εργάζεται για τον Ντάνιελ Χόφμαν, μεγαλέμπορο ηρωίνης στο Όσλο και «εξαφανίζει» όσους στέκονται εμπόδιο στις συναλλαγές του. Ο Χόφμαν του αναθέτει μια καινούρια, διαφορετική από τις προηγούμενες αποστολή: έχοντας υποψίες ότι η σύζυγός του τον απατάει ο Χόφμαν απαιτεί το θάνατό της, έτσι απλά.

Τι γίνεται όμως όταν ο Γιόχανσεν ερωτεύεται την όμορφη Κορίνα και αποφασίζει να καθορίσει τη μοίρα και των δυο τους;

Ο Νέσμπο στήνει μια ιστορία, όσο περίεργο και ν’ ακούγεται, αγάπης. Μια ιστορία για έναν… ευαίσθητο δολοφόνο, με σοβαρά προβλήματα κοινωνικοποίησης, δυσλεκτικό, αλλά παρ’ όλα αυτά έτοιμο να θυσιαστεί για τον έρωτα. Πρόκειται για έναν ήρωα βγαλμένο από τον Ντικενσιανό κόσμο, μελαγχολικό, εύπιστο και, κυρίως, τραγικό. Χωρίς να υπολείπεται βίας το «Αίμα στο χιόνι» είναι ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα, μια ιστορία για ανεκπλήρωτες αγάπες και ανθρώπους του περιθωρίου. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο αναγνώστης, θα αντιμετώπιζε τον Γιόχανσεν ως παρία, έναν μισάνθρωπο του περιθωρίου που τραβά εν ψυχρώ τη σκανδάλη. Σε αυτή την ιστορία εξελίσσεται ως ένας μοιραίος πρωταγωνιστής, αφελής και καθ’ όλα συμπαθής.

«Περισσότερο αίμα», το παρελθόν σε κυνηγά παντού

Στο δεύτερο βιβλίο, ο ήρωας του Νέσμπο, ξεφεύγοντας από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, με άλλο όνομα, φτάνει σε ένα παγωμένο, απομονωμένο χωριό της Λαπωνίας με μια βαλίτσα στο χέρι και κάμποσα λεφτά που κρύβει επιμελώς στην κυνηγετική καλύβα που μένει. Οι ντόπιοι, ιδιόρρυθμοι και καχύποπτοι, αποτρελαμένοι από την απομόνωση και τη θρησκοληψία τους αντιμετωπίζουν τον επισκέπτη ως ξένο. Μόνο ένα μικρό παιδί και ένας… τάρανδος φαίνεται να απολαμβάνουν την παρέα του. Το παρελθόν δεν αφήνει τον ήρωα μας σε ησυχία, ούτε καν στην κάτασπρη απομόνωση της Λαπωνίας. Δεν τον κυνηγούν φαντάσματα, αλλά άνθρωποι που έχουν το όπλο έτοιμο να σκοτώσει.

Με ελάχιστες σκηνές δράσεις, χωρίς όμως να υστερεί σε σασπένς, το «Περισσότερο Αίμα» είναι μια μικρή ιστορία φυγής με φόντο το χιονισμένο τοπίο της βόρειας Σκανδιναβίας. Δεν υπάρχει φόνος να εξιχνιαστεί, ούτε πλοκή να «μπερδέψει» τον αναγνώστη. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, συχνά με ασθμαίνοντα ρυθμό, χάρη στις διακυμάνσεις της διάθεσης του πρωταγωνιστή, της αγωνίας του, αλλά και των ενοχών του για τα λάθη που έκανε.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για μια νέα ζωή, για την αναζήτηση της λύτρωσης, δοσμένη με μαστοριά από τον μάστορα Νέσμπο.

Όλα τα βιβλία του Jo Nesbo κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σχόλια