Θεωρείται ένα σύγχρονο εμπορικό φαινόμενο καθώς, όχι μόνο πέρασε στην κατηγορία των ευπόλητων διεθνώς, αλλά χαρακτηρίζεται ως το πλέον επιτυχημένο μυθιστόρημα στα εκδοτικά χρονικά της Ισπανίας, μετά τον «Δον Κιχώτη».

Ο λόγος για το μυθιστόρημα «Η σκιά του ανέμου» του Ισπανού συγγραφέα Κάρλος Ρουίθ Θαφόν. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1993 με εφηβικά μυθιστορήματα, για να φθάσει το 2001 στο απόγειο της δόξας του με το πρώτο κιόλας μυθιστόρημα για… μικρούς και μεγάλους. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Από το οπισθόφυλλο:

Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδη βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ του Χουλιάν Καράξ.

Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ. Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να τα κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ.

Ένα βιβλίο-σταθμός, μια γοητευτική εξερεύνηση της εμμονής στη λογοτεχνία και στον έρωτα.

Σχόλια